Rör i örat

Har du ofta problem med öroninflammation eller öronkatarr så kan du operera in ett rör i örat. Det blir då svårt för vätska att samlas, och svårt för bakterierna att få fäste och föröka sig.


En lätt operation

Rör i örat

Det är en vanlig operation, ungefär 10 000 barn har i dag ventilationsrör i öronen. Läkaren gör en millimeter stor öppning och för in röret i trumhinnan. Ingreppet tar inte mer än tio minuter. Det är endast nödvändigt med lokalbedövning för vuxna, men barn söver man hellre ner. Därför får barn inte äta eller dricka något den dagen de blir opererade.

Du åker hem från sjukhuset samma dag. Du har inte ont i örat efteråt och du känner inte av röret. Däremot kan det rinna lite blodblandad vätska ut från hörselgången första dygnet.

Efter ett år kommer kroppen att stöta ut röret ur trumhinnan av sig själv. Om öronproblemen kvarstår kan du behöva sätta in ett nytt rör igen.

Öroninflammation trots rör

Trots att du har ett rör inopererat kan du få infektioner. Om det rinner ut vätska ur örat kan du lida av en öroninflammation. Vätskan som annars skulle stanna kvar i mellanörat rinner nu ut genom röret. Detta är väldigt vanligt och drabbar ungefär var fjärde barn som har ett ventalitionsrör inopererat. Du kan behandla detta genom att använda örondroppar med antibiotika.

Att tänka på när man badar

Förut trodde man att man behövde skydda öronen vid bad, men detta stämmer inte längre. Det visade sig nämligen att trycket från öronproppar eller annat skydd orsakade mer skada än själva badandet. Dock ska du helst inte dyka under ytan då vattentrycket kan orsaka skada. Vattnet kan pressas in i röret och kan orsaka infektion eller yrsel.