Hörselgångsinflammation

Hörselgångsinflammation är en typ av öroninflammation som drabbar både vuxna och barn. Det kan börja med eksem i hörselgången som kliar mycket och gör ont. Du kan få nedsatt hörsel under en period men det går över när inflammationen läker eller behandlas.


Extern otit

  1. Ytterörat
  2. Trumhinnan
  3. Hörselben
  4. Hörselsnäckan

Hörselgången går mellan ytterörat och trumhinnan.

Hörselgångsinflammation, eller extern otit, är en typ av öroninflammation i huden i hörselgången men ska inte förväxlas med den vanliga typen av öroninflammation (otitis media) som ofta kommer i samband med en förkylning.

Inflammationen kan börja med hörselgångseksem som kliar mycket men kan också vara orsakat av en annan typ av infektion.

En inflammation i hörselgången är ofarlig och ger inte bestående men om du får rätt behandling men klåda i örat kan vara mycket irriterande.

Bakterier som orsakar infektion kan smitta men inflammationen i örat smittar inte i sig.

De som drabbas

Både barn och vuxna kan drabbas av hörselgångsinflammation. Det är dock vanligare under sommaren eller på semester i varmt klimat då fukt och värme stör örats naturliga rengöringsprocess och produktionen av öronvax som skyddar örat. Huden i örat kan då bli irriterat och blir lätt infekterat med en bakterie eller svamp.

Om du simmar eller badar mycket eller har en hörapparat som sitter i hörselgången kan du också lättare drabbas.

Symtom

Vid en hörselgångsinflammation kliar det i örat och kan även göra ont.

Blir inflammationen värre kan hörselgången svullna upp och du får svårt att höra. Det går över när inflammationen lagt sig.

När hörselgången svullnar upp störs den naturliga rengöringsprocessen i örat vilket leder till att smuts och hudceller klumpar sig i örat och kan rinna ut. Det kan du till exempel märka på huvudkudden när du vaknar.

Om inflammationen blir värre och sprider sig kan ytterörat eller området framför och bakom örat bli rött, svullet och ömt. Smärtan kan kännas värre när du ligger ner eller tuggar.

Du bör söka vård om inflammationen eller kliandet inte går över efter två-tre dagar eller du har mycket ont. Om ytterörat är svullet, ömt och rött eller det rinner vätska ur örat bör du också kontakta vården.

Diagnos hos läkaren

En hörselgångsinflammation kan diagnosticeras på vårdcentralen av en läkare som tittar i örat med otoskop eller öronmikroskop. Läkaren kan även ta prover från örat för att ta reda på vad som orsakat inflammationen. Du kan även få en remiss till en öron-näsa-hals specialist.

Behandling – receptfritt eller antibiotika

En hörselgångsinflammation kan gå över av sig självt. Men det finns behandling att få. Till exempel finns antiinflammatorisk lösning som droppas i hörselgången. Det minskar svullnad och klåda. Det finns även receptfri öronspray att köpa.
För att behandla en infektion kan du även få antibiotika av din läkare.

Förebygg hörselinflammation

För att inte störa örats naturliga rengöringsprocess är det viktigt att inte peta mycket i örat eller använda bomullstopps. Detta är viktigt även när du har drabbats av en inflammation så att det får läka.

Har du hörapparat är det bra att lufta hörselgångarna då och då.

Om du använder hörlurar eller hörselskydd kan du tänka på att använda sådana som sitter utanpå örat istället för i hörselgången.

Eksem eller allergi på ytterörat kan också sprida sig inåt i örat. Därför kan du som bär örhängen tänka på att köpa örhängen som är testade och säkra för personer med allergi.