Behandling vid öroninflammation

De flesta som får öroninflammation klarar sig utan antibiotika och blir friska snabbt ändå. Medan andra behöver antibiotika för att undvika komplikationer.


Vissa behöver antibiotika

behandlingRekommendationerna är att barn mellan 1-12 år inte behöver antibiotika för att bli av med sin öroninflammation.

Kroppen självläker i de flesta fall lika snabbt som utan antibiotika.

Har ditt barn ont i öronen?

Det är alltid bra att uppsöka läkare om ditt barn har ont i öronen och har feber. Även fast barnet är mellan 1-12 år och ”egentligen” inte behöver antibiotika.

Detta för att kontrollera att det verkligen är öroninflammation ditt barn har och inte något annat. Dessutom görs en bättre bedömning angående antibiotika vid själva läkarbesöket.

Behandling för barn under ett år

Barn under ett år kan behöva antibiotika. Detta eftersom de har ett omoget immunförsvar och behöver hjälp med att läka ut infektioner. 

Behandling för vuxna och ungdomar över 12 år

När man är äldre än tolv så har man fått ett väldigt starkt immunförsvar. Om du trots detta blir sjuk och får öroninflammation så måste det vara en väldigt stark bakterie.

Därför kan det krävas antibiotika för de som är över tolv år, för att bli av med denna ilskna bakterie.

Vid återkommande öroninflammationer

Vissa barn drabbas oftare än andra av öroninflammation. Så kallade öronbarn. Dessa barn kan få ett rör inopererat i örat för att minska risken att drabbas av öroninflammation.

Med ett rör i örat är det nämligen svårt för vätska att samlas. Detta gör att bakterierna har svårare att få fäste.