Vad är öroninflammation?

Öroninflammation är en inflammation i mellanörat som gör mycket ont och ger ibland feber. Inflammation läker oftast av sig själv men ibland kan det krävas antibiotika. Nästan alla barn drabbas någon gång, men en del barn oftare än andra.


De flesta känner till öroninflammation från barndomen, men det finns egentligen två sorters öroninflammation. Det ena, otitis media, kommer ofta i samband med förkylning och är vanligt hos barn men drabbar även vuxna. Den andra är hörselgångsinflammation, eller extern otit, och det kan du läsa mer om här.

Symptom – ont i örat

öroninflammation

Öroninflammation ger ofta feber.

Vanliga symptom för öroninflammation är smärta i örat. Ofta gör det mer ont på natten. Det är också vanligt med feber, speciellt hos små barn. 

Varför gör det ont?

Inflammation gör att det svullnar, blir varmt, rött och att trumhinnan buktar utåt. När innerörat svullnar gör de ont. Av både svullnaden och trycket.

Det kan också göra extra ont under natten. Svullnaden ökar nämligen när du ligger ner och blodet rinner ner.

Lindra smärtan

För att lindra smärtan kan du ta receptfria smärtlindrande och febernedsättande läkemedel. Tänk dock på att barn under sex månader inte ska få Ipren eller Ibumetin som innehåller ibuprofen. Barn under 18 år ska inte använda Magnecyl, Treo och Albyl som innehåller acetylsalicylsyra.

Försök att ligga högre upp med huvudet när du ligger i sängen. Det gör nämligen mer ont när du ligger ner för då svullnar örat mer när mer blod rinner ner.

Behandling

Öroninflammation brukar gå över efter tre dagar. Men för vissa krävs det antibiotika. De som nästan alltid får antibiotika är de under ett år, över tolv år, vuxna eller de som har fått en sprucken trumhinna.

Öroninflammation hos bebis

Är ditt barn under ett år ska du gå till läkaren om du misstänker öroninflammation. Då får du ditt barn antibiotika i form av penicillin för att bli av med sin öroninflammation.

För att lindra smärtan kan du ge ditt barn receptfria smärtstillande läkemedel. Tänk dock på att aldrig ge ett barn under sex månader Ipren eller Ibumetin som innehåller ibuprofen.

Öroninflammation hos vuxen

Det är inte lika vanligt att vuxna får öroninflammation som barn, men det händer. Vuxna med öroninflammation får nästan alltid antibiotika som behandling.

Rör i örat

Barn som ofta får öroninflammation kan få ett rör inopererat i örat för att förhindra framtida öroninflammationer. Röret gör det nämligen svårt för vätska att samlas i örat vilket gör att bakterierna får svårt att få fäste och föröka sig.

Smittar öroninflammation?

Öroninflammation orsakas ofta av en vanlig förkylning. Det är förkylningsviruset som gör att slemhinnorna får svårare att stå emot bakterier och det är då öroninflammation kan uppstå.

Förkylningsviruset kan ju självklart smitta, men öroninflammation i sig smittar inte.